Stanowisko w sprawie ataku Rafalali na nastolatkę

Kilka dni temu sieć obiegł film zamieszczony przez Rafalalę, znaną w Polsce transseksualistkę. Na filmie osoba ze środowiska LGBTQ+ atakuje nastoletnią dziewczynkę, z powodu uszczypliwości, które ta kierowała w jej stronę.

“Śmiejesz się komuś w twarz? Jak, ku*wa, nie? To jest ku*wa śmieszne? Co Cię ku*wa śmieszy we mnie? Przyjemnie ku*wa? Pośmiejemy się ku*wa?” – m.in. tego typu wypowiedzi padają w filmie ze strony Rafalali w kierunku wystraszonej nastolatki, którą ostatecznie transseksualistka oblewa napojem.

Nie ma naszej zgody na przemoc fizyczną i psychiczną (w tym słowną). Uważamy, że zachowanie Rafalali jest skandaliczne. Żadne słowa nie są w stanie wytłumaczyć jej zachowania. Rozumiemy, że życie osób LGBTQ+ wśród społeczeństwa polskiego nie jest łatwe. Sami należymy do wspomnianej społeczności. Nigdy jednak nie zgodzimy się na to, aby ataki słowne i fizyczne w kierunku zarówno osób nieletnich, jak i dorosłych stały się narzędziem obrony własnej godności i wyznawanych wartości.

Nasze stowarzyszenie powstało w celu obrony przed dyskryminacją osób ze środowiska LGBTQ+, co czynimy z powołania i misji. Stowarzyszenie Lambda Szczecin ma jednak również inne cele. Jest to edukacja wewnętrzna środowiska LGBTQ+ oraz pokazanie ludziom, że jesteśmy normalnymi, spokojnymi ludźmi, takimi jak wszyscy.

Zachowanie Rafalali nie tylko utrudnia misję budowania przyjaznej atmosfery wokół środowiska LGBTQ+ ale także podsuwa homofobom i ludziom przepełnionym nienawiścią wątpliwej jakości argumentów, jakoby ludzi z kręgu LGBTQ+ należałoby leczyć.

Niniejszym oświadczamy, że w naszej ocenie zachowanie Rafalali robi więcej złego niż dobrego w sprawie walki o równouprawnienie osób LGBTQ+.

Dennis Kruk